Miért jó a faház?

A fa olyan építő anyag, amely gond nélkül megfelel a tartós szilárdság és a könnyű kezelhetőség feltételeinek. Az a hiedelem, hogy egy faház elemei automatikusan bomlásnak indulnak, hamis. Az építész megfelelő terve az alacsony nedvességtartalmú faanyag kiválasztása, a szakszerű megmunkálás és beépítés biztos védelmet nyújt a fa kártevői ellen. A faházlakók feladata csupán abból áll, hogy időről időre ellenőrizzék a szerkezetet, és az esetleges tömítetlenségi hibákat időben kijavítsák.

Télen meleg, nyáron hűvös

A faházak jó hő-, lég- és szélszigetelése és a szellőztető berendezések alkalmazása lehetővé teszi a viszonylag kis méretű és teljesítményű fűtési berendezések alkalmazását.

A külső falak meleg belsőfelületei mellett, a huzat nélküli faház lakói kényelmesen vészelik át a telet. Mindemellett a nyáron a hűvös légtér is garantált.

A faházak kis hőtároló (hőelnyelő) tömege a hiedelmekkel ellentétben semmiképpen sem hátrány, hanem ellenkezőleg a faház még hosszú hőségek idején is gyorsan lehűl az esti és kora reggeli szellőztetések során. Ezzel szemben télen a reggeli órákban az esti lehűlést követően, vagy az esti hazaérkezés után hamar felmelegszik.

Tűz elleni védelem

A lakóházak tűzvédelmét elsősorban a mindenkori építészeti előírások szabályozzák.

Hőszigetelés

Leggyakrabban üveg vagy ásványgyapot alapanyagú szigetelést használnak. Előállítási alapanyagaik az újrahasznosított üveg, mészkő, homok és cement, kötőanyaggal keverve.

Tizenhárom jó érv a faházépítés mellett

1. A fa, mint építőanyag

A fa könnyű, és sokoldalúan megmunkálható, magas szilárdságú, nincs emissziója, elektrosztatikus töltése vagy sugárzása. Levegővel töltött sejtszerkezete révén kevéssé vezeti el a meleget. A többi építőanyaghoz képest a fa a legjobb hőszigetelő. A különböző fafajták, a származási hely, és az egyéni fatextúra számos felhasználási lehetőséget kínálnak, mind technikai, mind optikai szempontból. A súlyhoz képest magas szilárdsága, a faanyagok sokszínűsége és a többi anyaghoz való könnyű kombinálhatósága révén univerzális építőanyagnak tekinthető, amely csaknem minden kihívásnak megfelel.

2. Előgyártás

Az ácsüzemekben az elemek időjárástól függetlenített előregyártása lényegesen megkönnyíti az egyenletes jó minőség biztosítását. A nagyon pontos EDV vezérelt megmunkáló gépek és a gyártási előírások szavatolják a gyors és tiszta munkát. A fa súlya és szilárdsága közti kedvező arány lehetővé teszi a könnyű elemek kialakítását, melyek szállítási költsége alacsonyabb, és nem igényelnek költséges felvonulást az építési helyszínen.

3. Építési idő

A magas szintű előre gyártás lényegesen csökkenti az építési időt, Az épületgépészeti és egyéb berendezések nélkül a házat - az előregyártás fokától függően - néhány nap alatt fel lehet építeni. A kivitelezési munka szinte kizárólag az összeszerelésre szorítkozik. Ez az építtető számára lényegesen lecsökkenti a finanszírozási időszakot.

4. Terület megtakarítás

A kecses szerkezetnek köszönhetően, a hagyományos falazatú építményekhez viszonyítva jelentős építési területet takaríthatunk meg. Mindemellett a hőszigetelési tulajdonságok legalább olyan jók mint a hagyományos épületeknél. Ugyanakkora lakófelület mellett a faház 10 %-kal kisebb területen építhető fel, ezáltal kevesebb a rendezendő terület, és költségeket takaríthatunk meg.

5. Szerkezeti elvek

A fából történő építés létjogosultságát a skandináv és az észak-amerikai országokban milliószámra igazolták. A keretes építési módot átdolgozták a német viszonyokra és előírásokra, így évente több ezer új épület készül ilyen módon.

6. Hőszigetelés

A jól kialakított hőszigetelés jelentősen csökkenti a fűtés költségeit, és a CO2 kibocsátást. A faházépítés során a jó hatásfokú hőszigetelés könnyen megvalósítható. Egyrészt a fának jók a szigetelő tulajdonságai, másrészt a szerkezet lehetővé teszi vastag szigetelő rétegek beépítését. Az épületekre vonatkozó hőszigetelési szabályzatok aktuálisan előírt értékei így könnyedén elérhetők és túlszárnyalhatók.

7. Könnyű beépíthetőség

Az installációs vezetékeket komolyabb vésési és helyreállítási munkák nélkül lehet lefektetni. A vezetékek és vezeték csatornák a fák közötti kazettákban rögzíthetők. A falburkolati installációk és az installációs aknák probléma nélkül szerelhetők. Egy esetleges belső szigetelő réteg installációs szintként funkcionálhat, így a mély bevágások okozta szerkezet-gyengítés elmaradhat.

8. Saját munka

A "száraz" építési eljárásnak köszönhetően a ház könnyű szerszámokkal egyszerűen építhető és jó terep a barkácsolni szerető embernek. A szerkezettel szemben támasztott magas elvárások miatt, a stabilitás, a hő- és, hangszigetelés, a tűz- és nedvesség elleni védelem, azonban szakember igénybevételét kívánja a munka, és nem oldható meg saját kivitelben.

9. Tanácsadás

Az ácsmester az előkészítés, és az egész építkezés folyamán készen áll tanácsadásra. Segít a tervezésben, a kivitelezésben, valamint tanácsaival a saját munkában. Elkészti a komplex szerkezeti munkákat, a szerkezeti héjat és a lépcsőket. Igény szerint szervezheti a további építési folyamatokat.

10. Átépítés, bővítés

A használhatóság idejét jelentősen befolyásolja, hogy az épület a változó életmódnak és az igényeknek mennyire tud megfelelni. A modern faházaknál az átépítés és a bővítés könnyen megvalósítható, nincsenek költséges bontási munkák, mivel a száraz technológiájú kivitelezésnek köszönhetően, a falak nagyobb gond nélkül áthelyezhetőek.

11. Épület klíma

A faépületeket könnyű kifűteni. Míg a hagyományos módon épített házakban először a nagy hőtehetetlenségű falakat kell felmelegíteni mielőtt a szoba elérné a kívánt hőfokot, addig a faház gyorsan átmelegszik. nincsenek úgynevezett meleg átnyúlások, amikor a meleg falak csak akkor adják le a tárolt hőt, mikor már esetleg arra nincs is szükség és a szobának éppen hűlnie kellene. A szoba lehűtéséhez szükséges nyáresti szellőztetések is rövidebbek a kisebb hőtárolási kapacitásnak köszönhetően. A falak és a szobalevegő közti kis hőmérséklet különbség megakadályozza a kellemetlen légáramlatok kialakulását és a nedvesség lecsapódását, így a sarkok penészedését is gátolja.

12. Ökológia

A fa építési nyersanyagokat takarít meg, mivel megújulva terem a természetes "fagyárban" az erdőben. Előállításához nem szükséges fosszilis energia, és nem kell terület a gyár építéshez sem. A fa növekedése közben üvegházgázt, CO2-t von el a levegőből, és szerkezetébe szénként beépíti azt. Egyszeri felhasználás után a fa tovább- és újrahasznosítható. A fafeldolgozás költséges technika nélkül is lehetséges, megmunkálására a többi építési anyag előállításához képest kevesebb energiát igényel. Gyártása során nem szabadulnak fel káros anyagok, és teljesen, azaz hulladék nélkül feldolgozható. A fához szinte bárhol hozzá lehet jutni - hosszú szállítási utak nélkül.

13. Újrahasznosítás

A faház lebontása során a faszerkezetet könnyűszerrel tovább lehet hasznosítani - új termékek alapanyagaként,  CO2-semleges fűtőanyagként.

(Forrás: Hans-Peter Bauer-Böckler: Faházak, Ötletek, példák minden típushoz, Sziget kiadó, Budapest 1999.)